Deze website maakt gebruik van cookies. Lees meer in de disclaimer. akkoord

 

Menu

terug naar dashboardterug naar vorige paginaSchoolnieuws

 9/122 

Werkweek Berlijn

Vanaf de Meidoornweg in Amsterdam-Noord vertrok op dinsdag 3 april vroeg in de ochtend een bus met 60 vierdeklassers richting Berlijn. Zeven docenten én favoriete chauffeur Berry vulden het gezelschap aan. Even niet in de klas of met de neus in de boeken, maar op pad voor een intensieve werkweek bij de oosterburen.

Er was een afwisselend programma voorbereid door de vakdocenten geschiedenis, science en CKV (culturele en kunstzinnige vorming). Indrukwekkend waren de bezoeken aan het Holocaustmonument, het concentratiekamp Sachsenhausen, de voormalige Stasi-gevangenis Hohenschönhausen (inclusief een nadere toelichting in een gewezen verhoorkamer) en aan de Flakturm, een bunker uit WOII voorzien van schuilplaatsen en luchtafweergeschut. Dat laatste bezoek ging gepaard met een onheilspellende onweersbui, wat het extra spooky maakte.

Voor het vak science bezochten de leerlingen het Museum für Naturkunde (dino's). Een mooie collectie oude kunst werd bekeken in de  Gemäldegalerie, moderne kunst was te bezichtigen in het Hamburger Bahnhof. De moderne kunst was niet aan iedereen besteed. Een leerling: "Dit soort dingen doe je alleen als je geen baan hebt en niet meer weet wat je moet doen."

Tussendoor was er voldoende tijd om lekker en gezellig met elkaar te eten, drinken en winkelen: een avondwandeling op de Kurfürstendamm en langs verschillende bezienswaardigheden van Berlijn, eten bij de Gedächtniskirche en de voetjes van de vloer in disco The Matrix. Geen bezoek aan Berlijn is compleet zonder de restanten van De muur te hebben gezien,  dus op naar de Bernauer Straβe. En tot slot, met z'n allen poseren voor de groepsfoto voor de Brandenburger Tor.

Terwijl chauffeur Berry de bus vrijdagnacht veilig terugreed, werd er bovenin vooral bijgeslapen.  Onderin bleef het gezellig tot ver voorbij de Nederlandse grens.

Kortom een interessante en leuke werkweek met een supergezellige groep! We kijken nu al uit naar volgend jaar 😊

Hr. Helder en de hr. Dik

  

 Stasi-gevangenis Hohenschönhausen                                 In de verhoorkamer


 Bij het Holocaust-monument

  

Gedenkteken ondertekening vrede                         "Oorlogsveteraan" Merlijn met knieblessure

Sovjet-Unie & Nazi-Duitsland


Voor de Brandenburger Tor