Deze website maakt gebruik van cookies. Lees meer in de disclaimer. akkoord

 

Menu

terug naar dashboardterug naar vorige paginaSchoolnieuws

 10/122 

De nieuwe Havo. Topsportschool?

We hebben een kampioen in huis. Havo-5 leerling Sven Elfferich is Nederlands kampioen openwaterzwemmen op de 1000 meter. Sven begon op 6-jarige leeftijd met waterpolo en ging daarnaast om zijn conditie te verbeteren wedstrijdzwemmen. Dat bleek zo goed te gaan, dat hij met waterpolo stopte om zich op zijn zwemtraining te concentreren. Met als resultaat een goed gevulde prijzenkast! Sinds kort doet hij ook aan ijszwemmen, een nog jonge sport, waarin hij onlangs Nederlands kampioen werd en de op één na snelste tijd ter wereld neerzette. 

Klopt het dat je niet vanaf de eerste klas bij ons op school hebt gezeten?

Ja, ik ben begonnen op het Hyperion Lyceum, maar in de derde klas dreigde ik te blijven zitten. Toen moest ik kiezen: zwemmen of school. Mijn training kostte veel tijd, tijd die ik ook aan school moest gaan besteden. Maar het zwemmen ging zo goed, dat ik besloot te blijven wedstrijdzwemmen en over te stappen naar de havo.

Vind je het niet jammer, dat je straks niet  kan doorstromen naar de universiteit?

Nee. Hoewel ik aardrijkskunde een heel tof vak vind - ik heb mijn profielwerkstuk voor aardrijkskunde geschreven -, wil ik later toch naar de ALO (Academie voor Lichamelijke Opvoeding) om verder te gaan in de sport.  Op de ALO heb je ook een topsportprogramma. Daardoor kan ik naast mijn studie blijven trainen.

Wat is ijszwemmen eigenlijk? En welke doelen heb je je gesteld?

Dat is zwemmen in water kouder dan 5 graden Celsius. Door de kou is het zwaarder en moeilijker om vooruit te komen. Het is nog een kleine sport. In Nederland zijn er rond de 200 ijszwemmers. Het wereldrecord ijszwemmen staat nu op naam van een Bulgaar. Ik sta op plaats twee, maar wel met een flinke achterstand in tijd (12 seconden). Wedstrijden zijn vaak in het buitenland, ik ben nog op zoek naar een sponsor om de reiskosten te dekken. Als ik 18 jaar ben, kan ik meedoen aan de IJsselmeertocht van Medemblik naar Stavoren. En het Noordzeekanaal overzwemmen lijkt me ook een hele uitdaging.

Je zit in je eindexamenjaar. Is school nu wel goed met je trainingen te combineren?

Ja, ik heb met school afspraken gemaakt. Als ik ochtendtraining heb, ben ik het 1ste  uur vrij. Bij avondtraining mag ik het 6e uur wegblijven. Ook hoef ik niet naar de gym- en de mentorlessen. Het is zo goed te doen.

Zijn we op kleine schaal toch nog een Topsportschool! Bedankt voor dit interview en succes met je zwemcarrière en straks bij het eindexamen. We gaan vast nog van je horen.


Gefilmd door Aphrodite Cival, 5e klas leerlinge van het Cygnus Gymnasium.