Deze website maakt gebruik van cookies. Lees meer in de disclaimer. akkoord

 

Menu

terug naar dashboardterug naar vorige paginaSchoolnieuws

 16/108 

Schrijversavond met Alex Boogers


Het is iets over zeven wanneer hij op de zonnige lenteavond van 11 april ontspannen onze aula binnenloopt en zich een weg baant door de nog wat rumoerige leerlingen van Havo-4. Hij beklimt het podium, trekt zijn overjas uit, scant de zaal van links naar rechts en glimlacht vriendelijker dan zijn zakelijke, zwarte das, getrainde biceps en opgeschoren kapsel doen vermoeden. De zaal wordt langzaam stil, de eerste vraag klinkt door de microfoon en dan steekt schrijver Alex Boogers van wal.

Hij vertelt open over zijn ‘’verrotte jeugd’’ in Vlaardingen, spreekt over schrijven, boksen, de combinatie van de twee en over hoe je een plek verovert binnen de literaire wereld als jongen van de straat. Schijnbaar onvermoeid houdt hij de ene boeiende monoloog na de andere, wijst hij ons op de waarde van lezen (‘’we kijken voor heel even anders naar de wereld om ons heen…’’) en belangrijker nog: dat er voor iedereen een verhaal bestaat, we moeten soms alleen even zoeken…
Of hij een paar gouden tips heeft voor aspirant-schrijvers?! “Doe het niet. Doe het niet. Maar als je het toch doet, wees dan fucking origineel.” Het eerste applaus galmt door de aula.
Havo-4 luistert zeldzaam aandachtig, de microfoon wordt als vanzelf doorgegeven en de vragen blijven komen, ruim een uur lang.

De volgende dag blijkt tijdens de les Nederlands dat Boogers de leerlingen inderdaad heeft weten te interesseren, dat hij soms zelfs voor inspiratie heeft gezorgd. “Prima kerel, eerlijke man,” wordt er gezegd. “Ik herkende mezelf in hem,” geeft een leerlinge toe, die er dankzij Boogers over nadenkt zelf weer te gaan schrijven. “Geen typische schrijver, hij is apart,” merkt iemand op. Een ander heeft vooral genoten van het kijkje achter de schermen van het schrijversbestaan dat de auteur ons bood.

Het was een succes, kortom. We zijn trots op onze leerlingen en hopen nu natuurlijk ook hier en daar een ‘Alex Boogers’ op de literatuurlijsten terug te zien…

Mw. Schonewille