Deze website maakt gebruik van cookies. Lees meer in de disclaimer. akkoord

 

Menu

terug naar dashboardterug naar vorige paginaSchoolnieuws

 19/108 

Schaduwverkiezingen in Havo-4

Tegelijk met de parlementsverkiezingen werden in de havo-4 klassen schaduwverkiezingen gehouden. Hoe dachten onze leerlingen over de verschillende partijen en hun standpunten?

De vierdeklassers zijn in de les maatschappijleer al weken bezig met het project Politiek. De leerlingen zijn in elke klas verdeeld over verschillende politieke partijen. De "partijleiders" hielden, uit het hoofd, bevlogen speeches; onze leerlingen blijken indrukwekkend idealistisch! Ook de kunst van het overtuigend debatteren wordt hier met ambitie beoefend. Niet alleen de inhoud, ook de vorm is belangrijk, dus alle mogelijke debattrucs worden uitgeprobeerd! Aan onderwerpen geen gebrek: vloggers die de wet overtreden, de vaccinatieplicht, het basisinkomen, het klimaat, onze voeding, de landbouwhuisdieren, de migratie in Europa, de verzorgingsstaat. Onze leerlingen werden geïnspireerd door de film "The great debaters”.

Direct na het schoolexamen "Parlementaire Democratie" vonden schaduwverkiezingen plaats. Groen Links was de duidelijke winnaar, op de voet gevolgd door D66. Ook de partijen Denk en PVV hebben goed gescoord. Qua stemgedrag lijken onze leerlingen precies op de rest van de Amsterdamse jongeren. Er is in ieder geval stof voor een nabeschouwing. Wij gaan verder met debatteren in de klas en geven elkaar leerzame feedback. Wie goed kan debatteren, trekt het gelijk naar zich toe!  Zouden ze elkaars stemgedrag nog kunnen beïnvloeden?

Mw. Karremans