Deze website maakt gebruik van cookies. Lees meer in de disclaimer. akkoord

 

Menu

terug naar dashboardterug naar vorige paginaSchoolnieuws

 25/108 

Koppelwerkwoordenrap

Iedereen die Nederlands leert, komt ze vroeg of laat tegen: koppelwerkwoorden. Het zijn de werkwoorden, die een onderwerp koppelen aan een eigenschap, kenmerk, toestand, gesteldheid of functie.

Voorbeelden? Jan lijkt verlegen. Veel mensen in de oliestaten zijn rijk. De deur is groen. Zainab wordt moe. Als voorzitter bleef hij standvastig. Het zijn negen koppelwerkwoorden in totaal. Hoe onthoud je ze?    

De Havo-3 klas van Mw. Schouten heeft er een oplossing voor gevonden: een rap! Karim, Keisha, Guus, Joe, Guled, Wahe en Vincent zijn druk bezig geweest met het schrijven van een eigen tekst en het uitzoeken van de muziek. Daarna werd er gefilmd op verschillende plekken binnen en buiten de school. Tot slot moest de film gemonteerd worden tot een soepel lopend geheel. Het swingende resultaat van hun inspanningen is hieronder te zien. Wie vergeet nu ooit nog de koppelwerkwoorden?

P.S. Leuk geprobeerd, maar het koppelwerkwoord "dunken" heeft niets met basketbal te maken, dunkt mij.

Voor wie het allemaal niet goed heeft verstaan, of voor wie het allemaal te snel ging is hier een herkansing. Onder leiding van Rosana Salden Mateluna, een professionele mediaspecialist, is een tweede rap gemaakt en op film vastgelegd. Klassikaal lesjes opdreunen is slaapverwekkend en niet meer van deze tijd, zo blijkt. De docent die zich daar nog aan waagt, moet er stevig voor boeten!!! Wil je weten hoe dat afloopt, bekijkt dan het filmpje tot na de aftiteling.