Deze website maakt gebruik van cookies. Lees meer in de disclaimer. akkoord

 

Menu

terug naar dashboardterug naar vorige paginaSchoolnieuws

 21/108 

Een trike bike als profielwerkstuk

Onlangs presenteerden onze eindexamenleerlingen in het bijzijn van docenten en ouders/verzorgers hun profielwerkstukken. Eén van deze leerlingen was Andrés Tique-Calambas uit h5b. Voor het vak natuurkunde bouwde hij als profielwerkstuk een “trike bike”.

Hoe kwam je op het idee een trike bike te bouwen?
Ik wilde eerst iets met ledlampen maken, maar dat zou toch te veel tijd gaan kosten. Ik vond toen op de website van mijnheer Lipman (docent natuurkunde) het idee voor een trike bike.

Wat is een trike bike?
Dat is een fiets met achter twee wielen in plaats van één. Mijn trike is gemotoriseerd en heeft gladde achterbanden, speciaal gemaakt om te kunnen slippen.

Hoe lang ben je bezig geweest met het bouwen?
Ik ben in september begonnen met YouTube-filmpjes over trikes te bekijken, me te verdiepen in de theorie, vooral over krachtverdeling, en schetsen te maken. Ik kon gelukkig gebruik maken van de garage van mijn oom en kreeg ook hulp van mijn neef, die automonteur is. Zij hebben geholpen met het (leren) op maat snijden en lassen van het staal, dat ik had gekocht.
Voor de achterwielen heb ik hout gebruikt. De wielen heb ik daarna bedekt met PVC, om de banden glad te maken, zodat de trike goed zou kunnen slippen in de bochten en pirouettes maken.

Wat heb je geleerd?
Behalve metaal bewerken en lassen? Dat ik beter moet plannen. Ik dacht, dat bij mijn oom in de garage al het materiaal, dat ik nodig had, wel aanwezig zou zijn. Maar ik moest het staal voor de buizen zelf bestellen. Dat leverde vertraging op. Ook heb ik niet goed opgelet, toen ik een motor kocht. Die bleek het niet te doen. Dus beter opletten bij de aankoop van spullen in het vervolg.

Wat zijn je plannen voor de toekomst?
Ik ga proberen mijn motor aan de praat te krijgen, zodat ik bij de diploma-uitreiking op mijn trike naar school kan. Na de zomer ga ik HBO Design & Innovation (werktuigbouwkunde) studeren.

Veel succes, Andrés, en bedankt voor het interview.