Deze website maakt gebruik van cookies. Lees meer in de disclaimer. akkoord

 

Menu

terug naar dashboardterug naar vorige paginaSchoolnieuws

 43/121 

Online media: een debat

Dit jaar hebben onze leerlingen uit Havo-3 voor het eerst deelgenomen aan Radiolab – No excuse.
Radiolab – No excuse biedt een eendaagse debatworkshop voor middelbare scholieren en is een samenwerkingsproject van de Openbare Bibliotheek Amsterdam en AmsterdamFM. De OBA is een uitstekende plek om met of zonder begeleiding research te doen; AmsterdamFM biedt een podium om de resultaten hiervan ten gehore te brengen.

Onze leerlingen waren de hele dag te gast bij de OBA op het Westerdok. Ingedeeld in drie groepen mochten zij zich buigen over drie stellingen over “online media” in de stad van de toekomst, in dit geval Amsterdam in 2056:

1. Selfies overheersen onze maatschappij
2. Privacy is belangrijk
3. Online mensen leren kennen is gevaarlijk

Binnen elke groep moesten zowel argumenten vóór als tegen de stelling worden bedacht. Een lesje "verplaats je eens in de gedachtewereld van een ander”. Om goed voorbereid te zijn op de radio-opname werd eerst geoefend op het afnemen van interviews. Een Amsterdamse kunstenaar was aanwezig in de studio en liet zich ondervragen over een door hem gemaakt kunstwerk.

Tot slot het debat, in de FM-studio, voor de microfoon. Het werd een levendig gesprek met geweldige toekomstbeelden, waarin uiteindelijk het hologram een prominente rol bleek te spelen. En gaandeweg werden weer vaardigheden geoefend als het zoeken en beoordelen van informatie, argumenteren en spreken in het openbaar. De leerlingen waren enthousiast.
Ben je benieuwd naar hun ideeën over  sociale media, dan kan hier het hele debat beluisterd worden. Mis het niet!